Hogyan ne..?

Fussatok bolondok! - Miért jó a futás?

2019. június 06. - Zoggy

clem-onojeghuo-143620-unsplash.jpg

Bizonyára senki számára nem ismeretlen az a gyomorba markoló érzés, mikor a középiskola bármely szakaszán, egy töridolgozatra magolásos éjszaka utáni reggelen a kedvenc testnevelés tanárunk beközli a várható legjobb hírt: ma futjuk a híres neves coopert. Abban az életszakaszban egyébként sem várható el a legtöbb serdülő, kamaszodó létformától, hogy az ehhez hasonló borzalmak bármilyen értelmét megpróbálják felfogni, nem beszélve arról a nyomásról, amit az embertelen mennyiségű tananyag és elvárás támaszt irányukba.
Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az ehhez hasonló egybeesésekkel, a koránkeléssel járó folyamatos fáradtsággal, és az egyes szerencsétlenebbeknél még esetenként fennálló alvási problémákkal már ebben a szakaszban kiöli a rendszer az emberből a testmozgás iránti vágyat.
Abba már bele sem merek merülni, hogy a 2012-ben bevezetett mindennapos testnevelés álomképe milyen megoldásbeli problémákba ütközött a pingpongasztal körüli futkározásoktól indulva, de abban biztosak lehetünk, hogy nem segített emelni a fiatalok érdeklődését testük karbantartásának irányába.
(Egyébként a Cooper lényegéről itt olvashatunk: https://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/cooper-teszt amely csak alátámasztja annak a tényét, hogy mennyire értelmetlen, hiszen csak fals adatokat szolgáltat motiválatlan és érdektelen személyek állóképességéről melyekből később a fenti okosok levonhatják azokat a következtetéseket, hogy a magyar fiatalok elhízottak és utálnak mozogni)

Mindazonáltal jelen esetben pont nem az lenne a célom, hogy lebeszéljek bárkit a testmozgásról, épp ellenkezőleg, annak fontosságára szeretném felhívni a figyelmet.
Viccesnek találom, hogy ezek a mondatok tőlem származnak, mivel világ életemben elmondhatatlanul lusta voltam, és bármilyen kitartást, vagy huzamosabb odafigyelést igénylő tevékenység esetén hamar elfáradtam, feladtam és inkább más, könnyebb elfoglaltságok felé fordultam.
Viszont közben folyamatosan éreztem, hogy valami nem stimmel így, mint ahogy sokan tapasztaljuk, a sok semmittevés és fetrengés következményeként folyamatosan fáradtnak és demotiváltnak éreztem magam.
A problémára és annak megoldására csak az elmúlt pár évbe jöttem rá, ami alatt folyamatosan kísérleteztem többféle testmozgási formával, hadakozva a munka, a szórakozás, és pihenési idő közti egyensúly hiányával.
Tapasztalataim során rájöttem, hogy nem csak a fizikai állapotomra, de a hangulatomra és a motiváltsági szintemre is hatással van a testmozgás, illetve annak elmulasztása.

Amióta az eszemet tudom, a futást utáltam a legjobban, egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy miként lehet az jó bárkinek, ha kilométereken át rója az utakat, rosszabb esetben a köröket, miközben teste minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyeiről izzad. Sőt, kezdetben a helytelen technikának és tartásnak köszönhetően számomra ez állandósult nyaki fájdalommal is járt, amit természetesen akkoriban egyik szakavatott testnevelés tanárom nem tudott megfelelően tudtomra adni, hogy mégis miként tudnám kiküszöbölni.
Később mikor az edzőtermi árakkal és a helyi termek szimpatikus társaságával ki nem békülve valami magányosabb mozgásformát kerestem, újra szembetaláltam magam ezen edzés lehetőségével, és mélyebben utánaolvasva a témának, a megfelelő futócipő és technikai alapok elsajátítása után egy egészen új dimenzió nyílt meg számomra. Kezdetben persze ugyanúgy majd összeestem és kifulladtam már az első percek után mint ahogy gimnáziumban, és nagyon sokat sétáltam eleinte, de mint minden másra itt is érvényesült annak az igazsága, hogy kitartással és gyakorlással fokozatosan egyre jobb lett a teljesítmény. Senki nem járja meg a poklok poklát ha odafigyel pár fontos tényezőre, és felkészülten veti bele magát a folyamatba.
Nem mondom, hogy azóta Usain Bolt lett belőlem és a futás az életem, mert gyakran ha úgy hozza az élet kihagyok egy-egy alkalmat, de legtöbbször megérzem a következményét és próbálom tartani magam a minimum heti 1 edzéshez, ami mostanra teljes kikapcsolódás, és felfrissülés lett számomra.
A legnagyobb pozitívumaként a zenehallgatást, és egyedüllétet hoznám fel, lehetőséget ad arra, hogy magunkban elmélkedjünk, és közben testünket is karban tartsuk.

spencer-dahl-775959-unsplash.jpg

Saját egyéni tapasztalataim alapján a következő szempontok miatt ajánlanám mindenki számára ezt a mozgásformát. A futás néhány pozitívuma:
- A teljes testet átmozgatja
- Javítja az állóképességet, energiát ad
- Kikapcsolódhat közben az elméd, hallgathatod a zenéidet, bármit amit szeretsz
- A technikától függően zsírt égetni és izmot erősíteni is lehet vele
- Gyorsítja az anyagcserét
- Nyugtató hatású az idegrendszerre
- ... és még sorolhatnám. (linkek)

Amire fontos odafigyelni:
- Bemelegítés, nyújtás: mindig, minden alkalom előtt nem lespórolva
- Technika, testtartáshttps://www.mozgasvilag.hu/futas/hirek/a-helyes-futotechnika
- Légzéstechnika: nekem ez nagyon fontos része a folyamatnak, ha nem figyelek oda, szinte azonnal beszúr az oldalam. https://futolepes.com/edzesnaplo/legzes-futas-kozben-szinte-biztos-hogy-rosszul-csinalod.futas
- Fokozatosság: ha azonnal maratonokat szeretnénk futni gyorsan elmegy a kedvünk a leterheltségtől, arról nem beszélve, hogy könnyen összeszedhetünk sérüléseket ha nem készítjük fel testünket
- Megfelelő cipő: nagyon fontos kérdés, itt nem segít a spórolás, mindenképp a célnak és talajnak megfelelő típust válasszuk https://www.futas.net/cikkek/futocipo/megfelelo-futocipo-valasztasa.html
- Nőknek sportmelltartó: nem kell ahhoz Pamela Andersonnak lenni, hogy a női mell fájdalmat okozzon futás közben, nem beszélve arról, hogy sok melltartó nélkül megtett alkalom után idővel a vállunkon is átlendíthetjük őket, ezért mindképp szükségesnek gondolom a megfelelő rögzítés érdekében. https://futasbolondja.blog.hu/2014/11/06/a_kirtikus_sportmelltarto

Végezetül még egy vicces érdekességet osztanék meg. Már rengeteg mozgásformát kipróbáltam, de mindegyik esetén ütköztem akadályokba, míg végezetül eljutottam a futáshoz, amit esetenként kiegészítésképp megtoldok itthon egyes területekre koncentráló izomerősítő gyakorlatokkal. Eleinte ezzel az utóbbival kezdtem, és láttam is eredményeket, viszont az általános közérzetemen, a folyamatos fáradtságon, korai kimerülésen sajnos ezek nem segítettek.
A végső késztetést ami az állóképességet fejlesztő sport keresésének irányába vitt el, nem más váltotta ki, mint a kutyáim cipelése. Mivel a kamu 4. emeleten lakunk - ami a csodálatos jogszabályokat kikerülni hivatott "magasföldszinti" mesebeli négyszögletű kerekerdőhöz hasonlítható kifejezésnek köszönhetően valójában 5. emeletnek számít - és a kutyáink kis termetűek, így gerincproblémára hajlamosak sok lépcsőzés esetén, ezért minden séta alkalmával a 4 és 6 kilós jószágokkal kellett megtenni ezt a távolságot. Ami meg kell hogy valljam liftes panel, majd családi házlakóként számomra igen erőteljesen megterhelő feladatnak bizonyult, ezért ahelyett, hogy a kutyák kosárban az ablakon át való leeresztését és a szerveim árusítását fontolgattam volna annak érdekében, hogy tudjak vásárolni egy földszinti lakást, inkább úgy döntöttem, hogy megerősítem magam a probléma leküzdése végett.
Úgy gondolom, hogy a kezdeti célokat sikerült megvalósítani már semmi problémát nem jelent a mindennapi lépcsőzés, és rá kellett jönnöm, hogy ezen kívül még rengeteg egyéb pozitív hatással segít könnyebbé tenni a mindennapokat, ezért bátran ajánlom bárkinek.

Fontos!
Térd és egyéb ízületi problémák esetén mindenképp érdemes szakértővel konzultálni, mert a futás főellensége az ilyen jellegű megbetegedések. Bármilyen jelentkező fájdalom esetén kérjük ki orvosunk véleményét, és soha ne erőltessük magunkat túl annál mint amennyire képesek vagyunk.

Linkek, cikkek érdekességek:
- Tippek kezdőknek: http://www.egeszseg.hu/cikk/futni-jo-igy-kezdj-hozza-segitseg-kezdoknek-ujrakezdoknek

- Szintén: https://www.futas.net/cikkek/kocogas-futas-edzes-kezdoknek.php
- Konkrét edzésterv kezdőknek: https://www.futas.net/cikkek/edzestervek/edzesterv-teljesen-kezdo-futoknak.php
- A futás jótékony hatásai: https://www.futas.net/cikkek/kocogas.html 
- Jótékony hatások 2. https://www.life.hu/tudatoseletteszt/20120328-a-futas-ezer-jotekony-hatasa-az-egeszsegedre-nem-csak.html

- Jótékony hatások 3. https://www.futopadoutlet.hu/2017/12/07/30-meggyozo-ok-futas-mellett/

A bejegyzés trackback címe:

https://hownottobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8614878812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása