Hogyan ne..?

Felkavaróan zseniális demonstráció a klímaváltozásról

2019. július 09. - Zoggy

Tegnap délután a Climate Save Movement nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet posztolta ki Facebook oldalára az alábbi képet a következő szöveggel: "Egy erőteljes kép Kölnből, ahol 3 aktivista hívja fel a figyelmet a klímaváltozásról jégtömbökön állva, kötéllel a nyakukon egy akasztófa alatt".

A kép hasonló szöveggel a Twitterre, és Reddit oldalára is felkerült, ahol a közösségi médiához hasonlóan vegyes fogadtatásban részesült. Egyesek briliáns kezdeményezésnek tartják, míg mások szerint elfogadhatatlan és zavaró ez a fajta megnyilvánulás.

A németországi Kölnben jelenleg egy diákok által szervezett több napos tüntetés is zajlik a klímaváltozás ellen, melynek befejező napja péntek, a "Fridays for Future" elnevezésű mozgalom keretei közt. A csupán akkoriban 15 éves svéd diáklány, Greta Thunberg által indított kezdeményezés arra buzdítja a tanulókat, hogy péntekenként az iskolát otthagyva álljanak ki, és követeljenek a kormánytól megoldást, az egyre növekvő problémákra, amit az ember által okozott klímaváltozás okoz. Mondván, miért tanuljanak, ha úgy sincs jövőjük?

 

A körülbelül 70 részvevővel kedden indult megmozduláson kívül rengeteg európai várost is megindított már a mozgalom, vélhetően a tegnap feltöltött kép is hasonló inspiráció hatására készült.
Az kölni eseményekkel párhuzamosan Svájcban is zajlanak tüntetések, a hétfői napon két tucat résztvevőt tartóztattak le a rendőrök, akik eltorlaszolták a Credit Suiss nevű bank bejáratát, és egyesek közülük különféle tárgyakhoz láncolták magukat.

A kölni diákok egyébként akár komoly bírsággal és következményekkel is szembenézhetnek az iskolakerülés miatt, de egyelőre úgy tűnik ez nem rettenti el őket tervük véghezvitelétől.

Kérdés, hogy nem késtünk el már túlságosan, illetve az ilyen jellegű demonstrációk segítenek-e felnyitni a szorosan összeszorított szemeket? Tudunk-e még a sors szemébe köpni, vagy visszafordíthatatlan a végkifejlet ami felé tartunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://hownottobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6014934218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.07.11. 09:43:02

Ha mondjuk a szélsõjobb kezdené el így az agitpropot az iskolákban akkor az egész libbant média az egekig fel lenne háborodva. Ha a zöldkomcsik teszik ezt, akkor minden rendben.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.11. 09:43:19

Pénteken isi helyett tünti. Szerintem nem jó ötlet. :-( Inkább tanuljanak a fiatalok és tanuljanak meg önállóan véleményt alkotni arról ami a sajtóban jelenik meg. És arról ami nem.

A Föld klímája jóval azelőtt hogy mi emberek elterjedtünk volna a Földön, mindig is változott. Nagyon röviden, lehet rettegni a klímaváltozás miatt, csak nem érdemes. Mert nem mi okozzuk. :-)

commons.wikimedia.org/wiki/File:Five_Myr_Climate_Change.png

Visceroid 2019.07.11. 09:52:48

Nyáron meleg van, ezért klímaváltozás van. Kíváncsi vagyok, ha télen beütnek a mínuszok, akkor milyen mesét találtok ki. Az egy dolog, hogy nem kell még a szomszédba is terepjáróval menni, de ennek a sötétzöld idiotizmusnak már nagyon politikai színezete van. Orbán attól még maradni fog, hiába menekülteztek meg melegedtek fel globálisan.

steery 2019.07.11. 10:22:22

A 80-as években volt utoljára esélyünk rá, hogy megfékezzük a civilizációs ámokfutásunkat és visszább vegyünk a környezetszennyezésből, környezetrombolásból annyira, hogy az ökoszisztéma ne a XXI. században semmisüljön meg, hanem valamikor később. Szóval már rég túl vagyunk a megmenthetőség, túlélhetőség, visszafordíthatóság legvégső határán. Aki figyel és gondolkodik, ezt pontosan tudja. És ezen semmilyen tüntetéssel, performansszal, hisztizéssel, akciózással és politikai süketeléssel nem lehet segíteni.
Az egyetlen, amit tehetünk, hogy most azonnal elkezdünk földalatti, zárt kaptárvárosokat építeni, amik saját, tartósan önfenntartó ökoszisztémával és 100%-os nyersanyag újrahasznosítással rendelkeznek, mint egy komplett űrhajó és odaköltöztetjük a nagyon gondosan kiválogatott, minőségi DNS-sel rendelkező, jól kiképzett fiatalokat. Majd gondosan elzárjuk őket, hogy a felszínen haldokló csürhe ne törhessen be hozzájuk és ne rombolhassa szét az egészet, helyet követelve magának.
De itt még nem tart az emberiség fejben. Úgyhogy mire nagy nehezen az okosok rájönnek, hogy ezt kéne csinálni, már rég elkéstek a komplexumok tervezésével is, nemhogy a beüzemelésével. Szóval jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az emberiség 100 éven belül garantáltan eltűnik a bolygó felszínéről és csatlakozik a kihalt állatfajok nagy, múltbeli közösségéhez.
Mi vagyunk az utolsó generáció a fajunk szégyenteljes történelmében. Nekünk jutott osztályrészül, hogy végignézhetjük a nagybetűs BUKÁST.

Bafana 2019.07.11. 10:28:43

Mit kell ennyit szövegelni a klímaváltozásról??? Én tettem egyet ez ügyben. A Siemens klímánkat lecseréltem, megváltoztattam Jujitsura.

pulsarito 2019.07.11. 11:03:48

Jaj klímaváltozás!
Igen a klíma változik tőlünk függetlenül is!
A 70-es években még arról ment a rettegés ezerrel ("komoly" tudósok által alátámasztott "kutatásokkal") hogy megállíthatatlanul száguld a Föld egy új jégkorszak felé, és legkésőbb 2030-ra az északi félteke nagy része jég alá kerül.
Na ennyit a klímaváltozásról, meg a tudósokról!

Attilajukkaja 2019.07.11. 12:06:30

@rdos:
"Inkább tanuljanak a fiatalok és tanuljanak meg önállóan véleményt alkotni arról ami a sajtóban jelenik meg. És arról ami nem. "
Pont ezt teszik egy tüntetésen! :o)

@Visceroid:
" Kíváncsi vagyok, ha télen beütnek a mínuszok, akkor milyen mesét találtok ki."
Nem mese ez, gyermek. Nyisd már ki a szemecskéidet!

@steery:
"A 80-as években volt utoljára esélyünk rá, hogy megfékezzük a civilizációs ámokfutásunkat és visszább vegyünk a környezetszennyezésből, környezetrombolásból "
Mindig van esély lassítani a rombolást, a pusztítást. És erre egyre többen jönnek rá. Hál' Istennek a fiatal generáció a legfogékonyabb erre.

@pulsarito:
" a klíma változik tőlünk függetlenül is!"
Persze! Ezt mindenki tudja. És ez indok arra, hogy felgyorsítsuk? Hogy esélyt, időt se adjunk az alkalmazkodásra? Ahelyett, hogy ez utóbbin dolgoznának egyes kormányok, még mindig milliárdokat ölnek abba, hogy megpróbálják cáfolni a valóságot.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.11. 12:06:55

A 70-es években a klímahisztérikusok az eljegesedéssel szédítették a világot.Az ezredfordulóra 5 hónapos teleket meg befagyott kikötőket jósoltak.Már akkor is remekül megéltek ebből a hisztiből..:)

midnightcoder2 2019.07.11. 12:38:54

@Attilajukkaja: "Pont ezt teszik egy tüntetésen! "

Pont ismételgetik amit az agitpropban a szájukba rágtak, 0 önálló gondolat mellett. Ez csak birkanevelés.

A fõ gond a természettudományok tanításának a háttérbe szorulása, mondván hogy miért kell a hülye Pistikének kémiát, fizikát tanulni amikor õ kommunikálni szeret, és soha nem lesz szüksége a víz képletére ? Nos, a természettudománynak sokkal inkább az általános mûveltség részének kellene lennie mint a humán tárgyaknak. Nem az a bunkó aki nem ismeri Petõfi élettörténetét, hanem az, aki nincs tisztában a körülötte lévõ világ mûködésének alapjaival sem.

midnightcoder2 2019.07.11. 12:39:16

@steery: Kb. fél év alatt meg lehetne oldani a problémát. Persze a zöldek nem nagyon örülnének neki.

Attilajukkaja 2019.07.11. 12:48:46

@midnightcoder2:
"Pont ismételgetik amit az agitpropban a szájukba rágtak, 0 önálló gondolat mellett. "
Minden nevelés VALAMILYEN agitpropon alapul. Legyen az egyházi, kommunista vagy NER közeli. Az ideológiákkal lehet egyetérteni vagy nem, de birkának nevezni mindenkit, aki a tiéddel nem ért egyet, butaság.

"A fõ gond a természettudományok tanításának a háttérbe szorulása, mondván hogy miért kell a hülye Pistikének kémiát, fizikát tanulni amikor õ kommunikálni szeret, és soha nem lesz szüksége a víz képletére ?"
Ebben nagyon egyetértünk! De sajnos kommunikálni sem tanítják meg tisztességesen.

"Nem az a bunkó aki nem ismeri Petõfi élettörténetét, hanem az, aki nincs tisztában a körülötte lévõ világ mûködésének alapjaival sem."
Ebben nincs vita.

gabiiii 2019.07.11. 13:16:45

@steery: Azt csiripelik a verebek, hogy több helyen is épülnek több millió főt befogadó földalatti városok, tehát a döntéshozók pontosan tudják, hogy már nem tehetünk semmit a klímaváltozás ellen. (Lehet, hogy ezért nincsenek túl nagy erőfeszítések.) Viszont ezeket az elit nem tehetséges fiataloknak, hanem saját magának építi, tehát minőségi DNS átmenekítésről szó sem lesz.

Attilajukkaja 2019.07.11. 13:27:04

@Ember A Hold On:
"kamaszkoromban meg bármikor kitörhetett volna az atomháború, mégse hagytuk ott péntekenként az iskolát, hogy az utcán hisztizzünk"
Mert a meghunyászkodásra lettetek nevelve. Ezt akarja most visszahozni, ráerőltetni a mai gyerekekre is a Fidesz , karöltve az egyházakkal De változott a világ, ma már nem fog menni!

pulsarito 2019.07.11. 14:37:39

"Mert a meghunyászkodásra lettetek nevelve."
Hülyeség!
Ez csak az újabb liberális agymenés, hogy a gyerek mondjon mindenről véleményt (mindenről is!)!
A gyereknek korlátozottak az ismertei, a tapasztalatai, a belátási képességei.
A gyerek tanuljon. Ez az egy dolga van, és ne akarjon felnőtt lenni, legfőképpen pedig ne politizáljon, sem klíma-, sem aktuálpolitikai vonalon.
Nem véletlen van a nagykorúság is meghatározott életkorhoz kötve, és ennek az életkornak a betöltéséhez kapcsolódik egy csomó jog megszerzése, amivel persze kötelezettségek is járnak, csak azt már szeretik elfelejteni egyesek!

midnightcoder2 2019.07.11. 14:37:51

@Attilajukkaja: "De változott a világ, ma már nem fog menni!"
Ja. Csak ennek a változásnak sírás lesz a vége. Mert a világ többi részén nem a jogaikat gyakorolni járnak a gyerekek az iskolába, a munkaerõ/világpiac pedig egyre inkább globális.

Attilajukkaja 2019.07.11. 17:31:05

@midnightcoder2:
"Csak ennek a változásnak sírás lesz a vége."
Minden változásnak van, aki örül és van, aki a kárvallottja. A világ már csak ilyen.

"a világ többi részén nem a jogaikat gyakorolni járnak a gyerekek az iskolába"
Dehogynem!!! A tanuláshoz való jog is egy jog, ahogy a vélemény nyilvánításé is az. És elsősorban a nyugati világban kezdtek el tiltakozni a gyerekek a klímaváltozás ügyében, de még Ukrajnában is akadt egy bátor kis aktivista, ha jól emlékszem. :o)

, a munkaerõ/világpiac pedig egyre inkább globális.

Attilajukkaja 2019.07.11. 17:31:12

@pulsarito:
"Hülyeség!"
Gondolom, ez nekem szólt.

"csak az újabb liberális agymenés, hogy a gyerek mondjon mindenről véleményt (mindenről is!)!"
És még miről IS a mindenen kívül???? Amúgy a gyerek úgyis mindenről mond véleményt, akár tetszik ez neked, akár nem. Van, amit "konzervatív" pofonokkal sem lehet visszatartani.

"A gyerek tanuljon."
De főleg kussoljon a tanulás mellett, nem igaz? Hunyászkodjon meg, mert a szülei is ezt tették.

"Nem véletlen van a nagykorúság is meghatározott életkorhoz kötve, és ennek az életkornak a betöltéséhez kapcsolódik egy csomó jog megszerzése."
Mint például az, hogy kinyithassák a szájukat? Remélem, neked nincsenek gyerekeid, mert nagyon sajnálnám őket.

"amivel persze kötelezettségek is járnak, csak azt már szeretik elfelejteni egyesek!"
Ez nem nagykorúsághoz kötött. Te is jól tudod.

"A gyereknek korlátozottak az ismertei, a tapasztalatai, a belátási képességei."
Gyakran azok, ahogy a szülőké is. Miért félsz ennyire a fiatalok véleményétől? Miért nem vagy hajlandó még meghallgatni sem őket?

nemecsekerno_007 2019.07.11. 17:31:22

Mint a hittérítők a középkorban. Még jó, hogy nem vetik máglyára azokat akik nem biciklivel járnak...
Egyre inkább vallásos ámokfutás kezd ez lenni pedig amúgy komoly a probléma. Egyelőre csak az aknamező, elszórtan néhány géppuskafészek ami megoldásként szóba jöhet, kb. úgy mint a Walking Dead-ben, csak itt nem zombikat kell lőni hanem embereket...
Valahogy rá kéne vennünk a leggazdagabb1-2%-ot, hogy segítsenek a leginkább kiszolgáltatott népeknek a harmadik világban. Technológiával, szervezéssel, hogy legalább élelmet meg ivóvizet tudjanak maguknak termelni. Nem biztos, hogy a kedves milliárdosainknak űrutazásra, napelemes repülökre meg hasonló úri huncutságokra kéne költeni, egyáltalán nem nekik kéne eldönteniük, hogy mire költsék a pénzt amit mi fogyasztók dobtunk össze nekik a már ismert környezetrombolás kíséretében.
Szóval nagyon szép eszme az individualizmus, de a hétköznapokra már csak a csupasz ego ami maradt belőle.

Attilajukkaja 2019.07.11. 19:08:53

@nemecsekerno_007:
"Valahogy rá kéne vennünk a leggazdagabb1-2%-ot, hogy segítsenek a leginkább kiszolgáltatott népeknek a harmadik világban. "
Úgy tudom, ezt meg is teszik az olyanok, mint pl. Bill Gates. De a magyar kormány is dollármilliókkal segít Afrikában kórházaknak, iskoláknak, csak ezt nem verik nagy dobra, mert ellentmondana az idegengyűlölő kampányaiknak. Pedig szerintem is ez lenne a megoldás.

"Nem biztos, hogy a kedves milliárdosainknak űrutazásra, napelemes repülökre meg hasonló úri huncutságokra kéne költeni"
De ezt tegyék a saját pénzükből, ne a mi adóforintjainkból, mert azokra itthon is nagy szükség lenne. Nem gondolod?

steery 2019.07.11. 19:08:58

@Attilajukkaja: Az esély az egy dolog. A konkrét megvalósulás meg egy másik. A majdnem gól a fociban sem számít gólnak.
@gabiiii: Meglehet. A Földön korábban élt civilizációk (Atlantisz és elődei) is ezt csinálták és máig jól elvannak a kaptárvárosaikban.
Felmerül viszont a kérdés, hogy miért pusztulnak el folyton a felszíni civilizációk? Mert nyitottak a világűrre? Mert egy zárt, szűkös környezetet könnyebb ellenőrizni és kordában tartani? Ha így van, hosszú távon csak a kaptárvárosi létformának van létjogosultsága. Nem csak nálunk, hanem mindenfelé a kozmoszban. Ahhoz, hogy egy civilizáció hosszú távon fennmaradjon, önfegyelmezőnek, önmértéktartónak, önkorlátozónak kell lennie. Nem rendezhet olyan eszelős ámokfutást, mint amit most művelünk.

BiG74 Bodri 2019.07.11. 19:34:28

@steery: Ez a kaptárváros, az mi? Valamilyen sci-fi termék, vagy csak jó rágondolni, mint abszolút működő alternatívára?
Amúgy nincs olyan, hogy elszigetelt kaptárváros, meg állam, és olyan se, hogy az erre törekvők milyen jól élnének. Csak beszúrásként, a f@zom akar állandóan túlélni, én szimplán élni akarok.
Nem kell mindenféle konteoban gondolkodni, meg gyíkemberekben. Egyszerűen az ember képtelen nagy tömegekben az önkéntes összefogásra. Világviszonylatban pedig ez teljesen lehetetlen.

2019.07.11. 19:34:47

Az OPEC tagországok után Birca is aggodalmát fejezte ki a zöld mozgalmak megerősödése miatt.

Blogolo Blogi 2019.07.11. 20:56:32

Szerencsetlen Nagy Istvan (o az orszag jelenlegi mezogazdasagi minisztere) is milyen rossz uton jar, mikor szarazsagturo gabonafajtakhoz torteno visszateresrol, a mai eghajlati viszonyok valtozasarol beszelt. A hulye fideszgyoker! O pl. egeszen biztosan rosszul tudja, hogy valtozik orszagunk eghajlata. Kover meg Viktor elmagyarazzak neki a lenyeget ezzel kapcsolatban. Is.

Blogolo Blogi 2019.07.11. 20:56:43

@midnightcoder2: "Ha mondjuk a szélsõjobb kezdené el így az agitpropot az iskolákban akkor az egész libbant média az egekig fel lenne háborodva."
Jaja, mint mikor hulye Kover akasztatni akart, hogy elovettek mar erte. Most meg semmi. Ahhhh, ki erti ezeket?

Blogolo Blogi 2019.07.11. 20:56:53

@steery: "Az egyetlen, amit tehetünk, hogy most azonnal elkezdünk földalatti, zárt kaptárvárosokat építeni"
Vegre egy otlet, raadasul egesz hozzaertonek latszol! Mennyiert asnal ki nekem egy ilyet a telken?

Attilajukkaja 2019.07.11. 20:56:59

@steery:
" Az esély az egy dolog. A konkrét megvalósulás meg egy másik. A majdnem gól a fociban sem számít gólnak."
Én is tudok ilyen "okosságokat" idézni: ha nem lottózik, esélye sincs nyerni.
Az esélyt meg kell kockáztatni, nem legyinteni rá, hogy úgysem nyerek. Mondjuk a klímaváltozás terén kicsit nagyobbak az esélyek, mint a lottóban. Nem gondolod?

Attilajukkaja 2019.07.11. 20:57:14

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
"Az OPEC tagországok után Birca is aggodalmát fejezte ki a zöld mozgalmak megerősödése miatt."
:o)))))
A birkák az egyik legnagyobb metánkibocsájtók. Aggódhat is emiatt Ványa Malinov elvtárs, a bircác szószólója.

BiG74 Bodri 2019.07.11. 21:15:02

@Attilajukkaja:
A lottón 50% az esély, nem?

enrikokaruszo 2019.07.11. 23:01:38

a klímaváltozás és a lehetséges alkalmazkodás régóta tart...a mezőgazdaság, az építőipar, az oktatás sokat változott és tesz az ügyben...
a dinamikusan felpörgő politikai hisztiipar rászáll az ügyre...az olcsó demagógiával szemben a legfiatalabbak a legvédtelenebbek, a történelem is ezt igazolja

csakférfi 2019.07.12. 06:33:19

A történelmünk folyamán bebizonyítottuk,mi emberek,képtelenek vagyunk közös cél elérése szempontjából a kényelmünkről lemondani.
A történelmünk (emberi ) nem szól másról,mint kapzsi,mohó ,hatalommániás emberek ellentéteiről.
Ma sincs ez másképp.
Ez a néhány lusta hipszter aki felakasztja magát egy jégtömbön állva....ugyanezt bizonyítja.
Ne tanuljanak.....mert nincs jövö
Ekkora kapitális marhaságot!
Lesz jövő.....ahogy Einstein írta...
"Azt nem tudom hogy a lll. Világháborut milyen fegyverekkel vívják,dehogy a IV.-et botokkal és kövekkel,az biztos.
Okos eszközök....buta fiatalok.

midnight coder 2019.07.12. 06:44:58

@nemecsekerno_007: "Valahogy rá kéne vennünk a leggazdagabb1-2%-ot, hogy segítsenek a leginkább kiszolgáltatott népeknek a harmadik világban."

Jó nagy adag kotongumival. Mert hogy a harmadik világ népei pont annak köszönhetik a nyomorukat, hogy szaporodnak mint a patkányok. Ha az elmúlt 100 évben mi is ezt a tempót követtük volna, akkor itt most 100 millióan élnénk. Ugyanennyi vízre, kajára. Mi is nyomorognánk.

A harmadik világ népei szépen elzavarták a gyarmatosítókat, mondván hogy ők nagy kisfiúk és kislányok, nekik nincs szükségük a fehérek gyámkodására. Aztán mint szabad országok szabadon elkezdtek szaporodni, háborúzni, terjedt a vallási fanatizmus, az erőszak, a bűnözés, a nyomor. De ez az ő problémájuk, ha felnőttek akkor oldják meg szépen a problémáikat saját maguk, és ne szaladjanak sírva a fehér emberhez hogy gyere segíts mert elkúrtuk, és főleg ne próbálják meg sáskaként megszállni a fehér emberek országait.

Yossarian_M 2019.07.12. 09:04:18

A veget megneztem volna mikor elolvadt a jeg, jol all nekik a nyakkendo.

Pipas 2019.07.12. 09:04:29

"A klímaváltozás negatív hatásait már mind érzékeljük"

Hazugság. Tudom, hogy az index rakta ki a címlapra ezt a szöveget, nem a cikk része, de kizárt, hogy az éves pár tized fok középhómérséklet emelkedést bárki is érzékelné. Pont az a lényege, hogy nem érzékeljük.

Pipas 2019.07.12. 09:04:46

@Blogolo Blogi: "Jaja, mint mikor hulye Kover akasztatni akart"

Ez sem igaz, Kövér soha nem akart akasztani. Maga Gyurcsány mondta:

"Mi csináltuk meg a "köteles akciót" is. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani."

pulsarito 2019.07.12. 09:05:14

@Attilajukkaja:
"a gyerek kussoljon" nem ezt mondtam, azzal viszont messzemenőkig nem értek egyet, hogy egy gyereket, aki felkapta a klímaváltozás témáját, mint ez a Greta gyereket nemzetközi fórumokra citálják, a sajtó ünnepli, mintha feltalálta volna a spanyolviszt.
A szomorú az egészben, hogy ilyen gyerekek mögé bújva próbálják eladni a "haladó" pártok a programjaikat.
És nem félek a gyerekek véleményétől, de jó lenne, ha előbb tanulnának, tapasztalatot szerznének, mielőtt kinyitják a szájukat, főleg nagy nyilvánosság előtt.
Amúgy undorító ez a kettős mérce amit a "haladó", függetlenobjektív sajtó ebben a témában is megenged magának.
Mert amikor jobboldali, keresztény, konzervatív témában egy párt bármilyen kapocsolatba kerül a gyerekekkel, akkor hörögve őrjöngenek, hogy el akezekkel a gyerekektől, viszont az ilyen nekik tetsző témákben nem csak hogy tiltakoznak, de minden létező módszerrel tolják őket előre!

Pipas 2019.07.12. 09:05:50

@nemecsekerno_007: "Valahogy rá kéne vennünk a leggazdagabb1-2%-ot, hogy segítsenek a leginkább kiszolgáltatott népeknek a harmadik világban. Technológiával, szervezéssel, hogy legalább élelmet meg ivóvizet tudjanak maguknak termelni."

Az csak növelné az üvegházhatású gázok kibocsájtását, a környezetszennyezést.

" Nem biztos, hogy a kedves milliárdosainknak űrutazásra, napelemes repülökre meg hasonló úri huncutságokra kéne költeni,"

Az eurpai emberek pont azért élnek sokkal jobban mint az elmaradott vidékek, mert ilyen úri huncutságokra, tudomány kutatásra, technológiai fejlesztésekre fordítottak. Sőt, az elmaradott országok is ezért élnek jobban mint régebben. A tudomány, a technika, a technológia fejlődése miatt.

"egyáltalán nem nekik kéne eldönteniük, hogy mire költsék a pénzt amit mi fogyasztók dobtunk össze nekik a már ismert környezetrombolás kíséretében."

Az szocializmus lenne. Kipróbáltuk, mérhetetlen szenvedés lett belőle. Szerintem nem kellene megint nekiugrani, szerintem tanulni kellene az elődeink hibáiból.

csakférfi 2019.07.12. 09:06:10

@midnight coder:
"harmadik világ népei szépen elzavarták a gyarmatosítókat, mondván hogy ők nagy kisfiúk és kislányok, nekik nincs szükségük a fehérek gyámkodására"

Bakker.Gyámkodás.......

"angolok az ország más területeiről verbuvált bennszülött csapatok támogatásával egy év alatt fokozatosan visszahódították a lázadók által birtokolt területeket és elrettentő erejű megtorlást hajtottak végre nemcsak a felkelőkön, hanem a civil lakosságon is."

....

"indiánok végzetét jelentő, mégis bálványozott felfedező emlékét idéző Kolombusz Nap ma is nemzeti ünnep és senkit sem zavar, hogy a kontinenst elözönlő kalandorok, zsoldosok gyilkosok, vallási fanatikusok és gyors meggazdagodást remélő emigrációs hullámok egy indián asszony szavaival az őslakókat "belefullasztották az Amerikai Álomba".
Varjútoll indián főnök: Barátaim, hosszú ideje élünk ezen a vidéken, és soha nem akartunk elmenni oda, ahol a Nagy Fehér Atya lakik, és nem akartunk soha semmiért bosszút állni rajta. Az ő népe az, amelyik eljött a mi földjeinkre, és büntet minket: sok rosszat tesz velünk, és csak a rosszra tanít minket. Mielőtt ti fehérek átkeltetek a Nagy Vízen, hogy idáig merészkedjetek, attól az időponttól máig egyszer sem akartatok fizetni egy földért sem, amelyik hasonlóan értékes volt, mint a mienk. Pedig barátaim, ez a föld, ahová jöttetek, számukra a legdrágább. Ráadásul csak a miénk, és rajta nőttünk fel. Itt éltek ősapáink, és ebben a földben is nyugszanak. És én is ebben szeretnék."

...

"Tűzföldet egykoron öt indiántörzs lakta. Mára mindössze egyetlen yamana asszony maradt, hála a fehérek által behurcolt betegségeknek és egy román fejvadásznak, aki egymaga kiirtott egy egész népcsoportot. Alig 40 év alatt sikerült a fehér embernek mindenkit elpusztítania a szigeten, mindezt azért, hogy birkát tarthasson. Hogy melyik évszázadról beszélünk? A huszadikról..."
...

Waitangi szerződés....

1970-es évekig a szerződést nagyrészt figyelmen kívül hagyta mind a parlament, mind a bíróságok, habár az új-zélandi történetírás a Korona bőkezű és jóakaratú tetteként utalt rá. Már legkorábban az 1860-as években a maorik úgy a szerződésre hivatkoztak, kevés sikerrel, megpróbálva jogorvoslatot és kárpótlást szerezni elvett földjeikért és egyenlőtlen kezelésükért az állam részéről. Az 1960-as évek végétől a maorik elkezdték felhívni a figyelmet a szerződés megszegéseire és az újonnan kiadott történelmek a szerződés fordításával kapcsolatos problémákat hangsúlyozták."

Stb.

Volt kitől tanulniuk a "civilizált kulturált" meggyőzést.
Miket nem írsz magadról mint fennsőbbrendű fehér fajról
Hiszi a piszi.

БУММЕР 2019.07.12. 09:06:37

@steery:

Apàm, ekkora elképesztö balfaszsàgot olvasni igy éhgyomorra...kivéve ha szarkazmus, mert annak frappàns...

Mondjuk azt nem értem miért lenne baj, hogy pàr milliàrddal kevesebben lennénk...Indiàt/Kinàt kapàsbol lehetne harmadolni...

БУММЕР 2019.07.12. 09:06:48

@pulsarito:

Ugye azt érzed, hogy féligazsàgot dobtàl be?
Szàmtalan felnött van a 30-40-50 éves korosztàlybol akik semmivel nem tudnak többet...még is mehetnek szavazni...és szàmtalan 10_en éves akik màr most jobban làtjàk az összefüggéseket...

Altalànositàs sosem jo...

Pipas 2019.07.12. 09:25:41

"Kérdés, hogy nem késtünk el már túlságosan, illetve az ilyen jellegű demonstrációk segítenek-e felnyitni a szorosan összeszorított szemeket?"

Ezek a dolgok kizárólag hangulatkeltésre hasznáhatók. A "szemeket kinyitni" dolog csak érvekkel működik, racionális, tényeken alapuló érvekkel.

Tüntetni, demonstrálni, ütős vágóképeket mindenki tud csinálni, az is, akinek igaza van és az is, akinek nincs. A nácik is tudtak tüzes beszédeket, demonstrációkat, retorikailag nagyszerű szónoklatokat tartani. A kommunisták is. A keresztények és a muszlimok is.

Pipas 2019.07.12. 09:26:03

@БУММЕР: ".és szàmtalan 10_en éves akik màr most jobban làtjàk az összefüggéseket..."

Azoknak a tizenéveseknek a jó része jogi felelősséggel sem tartozik azért, amit tesz. Nem büntethető, nem vonható felelősségre.

Nehogy már azt követeljük, hogy egy gyerek szólhasson bele az ország irányításába, miközben semmiféle felelősséggel nem tartozik egyetlen tettéért sem! Még akkor sem, ha "jól látják az összefüggéseket".

midnight coder 2019.07.12. 11:14:49

@csakférfi: ""angolok az ország más területeiről verbuvált bennszülött csapatok támogatásával egy év alatt fokozatosan visszahódították a lázadók által birtokolt területeket és elrettentő erejű megtorlást hajtottak végre nemcsak a felkelőkön, hanem a civil lakosságon is."

És amióta a fehéreket elzavarták, az egész kontinens a béke szigete. Ja bocs, nem is, lásd Pl. Ruanda.

midnight coder 2019.07.12. 11:15:02

@БУММЕР: "és szàmtalan 10_en éves akik màr most jobban làtjàk az összefüggéseket..."
Ja persze, miközben a reáltárgyak az iskolában már csak mutatóban vannak. Nem az összefüggéseket látják, hanem jó papagájok módjára ismételgetik amit az agitprop a szájukba adnak. Majd úgy 10-20 év múlva valóban lesz esélyük hogy lássák az összefüggéseket - legalábbis ha közben tanulnak egy kis fizikát, kémiát, matekot, 10 évesen az orrát megtörölni képes a gyerek, nem összefüggéseket átlátni.

enrikokaruszo 2019.07.12. 11:15:12

@Pipas: ezt pont egy gyerek nem fogja belátni
a felelősség a gyerekeket felhasználóké
a munkásosztály, mint kaszt, megszűnt, manipulációkra felhasználhatatlan
szerencsére itt vannak az internet segítségével legegyszerűbben csoportba terelhető jószándékú tömegek
a klímaváltozás a szervezőknek ürügy csak

csakférfi 2019.07.12. 11:34:00

@Pipas:
Gyerekek?
Bakker.....
Sosem hallottam még......
-én felnőve csak csapvizet iszom
-nem fogom a gyerekemet elfobható pelenkában nevelni
-nem járok autóval....csak gyalog...hogy ne szennyezzem a környezetemet
-nem fogok boltban vásárolni....megtermelem magam...hogy ne szállítsanak feleslegesen
-magam takarítom az iskolát....hogy erre se kelljen pénzt adni ...a taníttatásomon kívül
_önként segítek idős beteg embereken...nem kötelezően...pénzért
Stb.
Hagyjuk már a tiniket,meg a gyerekeket....nincs sem felelősségérzetük sem önkontrolljuk.
Most akarnak....türelemről hallani sem.
Zsarnokok akik a szüleiknek mégcsak nem is hálásak.....a többség persze.
A kisebbség meg nem veri a nyálát nyilvánosan .....hanem tesz.....a gyakorlatban.

steery 2019.07.12. 11:34:07

@BiG74 Bodri: Kaptárvárosnak nevezzük az olyan kiterjedt földalatti létesítményeket, amik általában több, barlangszerű üregben vannak felépítve. Az atombunkerek, nagyobb óvóhelyek is ide számítanak. Ezeket egy időre tökéletesen el lehet szigetelni a külvilágtól.
Neked megengedjük, hogy szimplán élj, ahogy akarsz.
Az ember még kis csoportokban is képtelen az önkéntes és a kényszerű összefogásra is. Mert már két dudás sem fér meg egy csárdában. Ettől függetlenül folyton próbálkozunk a lehetetlennel, mert ott még nem tartunk, hogy mindenki saját, egyszemélyes civilizációban éljen.
@Blogolo Blogi: Előbb meg kéne határoznod, mekkora a telked, milyen a talaj, milyen mélyre, mekkora várost akarsz építeni, hány embernek, mennyi időre, milyen felszereltséggel, stb. Utána beszélhetünk róla.
@БУММЕР: Gyorsan egyél valamit, mielőtt elájulsz itt nekünk! Nem pár milliárddal kéne, hogy kevesebben legyünk tegnapelőttre, hanem bőven 100 millió fő alá kéne csökkenteni a népességet az egészséges szinthez.

csakférfi 2019.07.12. 14:54:10

@midnight coder:
A "gyűlöletet és dühöt" könnyű megtanítani olyanoknak akik a fehér ember előtt azt nem ismerték.
Kollektív agymosás áldozata vagy.
Mert azt mondod "jogom van" ehhez vagy ahhoz.
Másnak meg nincs....mert....
Freudnak volt egy kiszólása......"milyen jogon?"
Én is ezt kérdezem tőled....milyen jogon ?
-használod ki a természetet
-dobálod el a szemetet
-alázol meg más népcsoportot
-használsz benzint
-gyomirtót
-rovarölő idegmérget
-gyomirtó feromonokat
Stb.
Szóval milyen jogot gondolsz magadnak....csak mert értelmes vagy?
Jogod van ezért pusztítani....irtani...korlátlanul?
Az állat különb sokszor. Ha jóllakott és békénhagyják....nem árt másik fajnak.
Békében él.
Te meg jódolgodban ölni irtani akarsz....csak mert épp ráérsz!
A föld el van az élet nélkül.
Az élet el van az ember nélkül.
Csak te hiszed hogy fontos az életed....a fajod.....
Mekkorát tévedsz!

csakférfi 2019.07.12. 14:54:32

@steery:
"Nem pár milliárddal kéne, hogy kevesebben legyünk tegnapelőttre, hanem bőven 100 millió fő alá kéne csökkenteni a népességet az egészséges szinthez."

Zseniális!!
Inkább hagyjuk pusztulni az embereket......mintsem megtaláljuk az a megoldást hogy a vizet alkotóira bontsuk.....energiapazarlás nélkül.
Ölni könnyebb mint gondolkodni.
Gratula.......fojamodj Nóbel-díjért!

Pipas 2019.07.12. 17:14:44

@csakférfi: "Az állat különb sokszor. Ha jóllakott és békénhagyják....nem árt másik fajnak."

Na, te sem láttál még macskát egérrel játszani! :)

Emúgy tessék:
www.ranker.com/list/animals-that-kill-for-no-reason/laura-allan

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.12. 17:15:31

@Attilajukkaja: A Földet érő napsugárzás ezrelékekben mérhető 11 éves (22 éves az, de hagyjuk) ingadozása egy évre vetítve pont nyolcszorosa a teljes emberiség globál energia felhasználásának (ebben az atomenergia és a vízenergia is benne van), szintén egy évben. Adataim 9 évesek, azóta érdemi változás nem lehet.

Beugratós kérdésem, melyik a legnagyobb hatású üvegház gáz? Nem a CO2. A vízgőz az. Egymaga adja az üvegház hatás 2/3-át 3/4-ét. Az is beszédes hogy mennyire pontosan tudjuk. :-(

Időjárás előrejelzés hány napig pontos? Néhány, max 3 napig. A klíma modellek szerint meg tudjuk mi lesz 5-55 év múlva. :-) Nena! Na ne! :-)

Pipas 2019.07.12. 17:16:02

@csakférfi: "A "gyűlöletet és dühöt" könnyű megtanítani olyanoknak akik a fehér ember előtt azt nem ismerték."

Amaorik jutnak eszembe. Félelmetes harcosok voltak a fehér ember megjelenése előtt is, az egész életük a szomszédos törzsek közti háborúzással telt. Előszeretettel fogyasztottak a megölt ellenségeikből, no nem azért, mert éhesek voltak, hanem azért, mert azt a végső megalázásnak tartották és így akarták megszerezni az ellenségeik erejét.

Ha igazán látni akarod az agresszivitást, a dühöt és a gyűlöletet, akkor érdemes megnézni a maorik csatatáncát. Ma már csak hagyományőrzésként művelik:
www.youtube.com/watch?v=BI851yJUQQw

BiG74 Bodri 2019.07.12. 18:01:18

@rdos:
Ne keverjük a meterológiát a klímakutatással.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.12. 22:49:29

@BiG74 Bodri: Egyszerű kérdésem. Volna piaci - kormányzati - katonai igény mondjuk tíz, húsz és száz napos időjárás előrejelzésre? Hogy a vérbe ne. Kielégíti ezt az igény bármelyik meteorológiai szolgálat? Nem.

Azért mert nem képesek rá. Amúgy az időjárás előrejelzése és a klímamodellek azonos eszközön készülnek, konkrétan szuper számítógépeken. Amúgy a napállandó nem állandósága miatti változás a klímát befolyásoló természetes tényezők legkisebbike. :-) Mi meg még annál is egy szűk nagyságrenddel kisebbek vagyunk, CO2 kibocsival, tokkal vonóval.

enrikokaruszo 2019.07.12. 22:49:35

@csakférfi: a legegyszerűbb bogár is pár év alatt taliszaporodná a földet, csak föleszik egymást, ne misztifikáld túl a dolgot

Zoggy 2019.07.13. 09:32:44

Nagy érdeklődéssel olvastam mindenki hozzászólását, tanulságos volt ennyi megközelítésből meghallgatni az álláspontokat, egyelőre köszönöm mindenkinek az átlaghoz mérthez intelligens és tájékoztató jellegű, kinyilatkoztatásokat.
Csak pár észrevételem van, amit szívesen megjegyeznék:
- Azt, hogy a változásnak nem érződik a hatása, többek által hallottam a saját fülemmel megcáfolni, saját idősebb rokonaim közt is, legutóbb pedig épp pár nappal ezelőtt, egy vadidegen 80 éves hölgy által, aki állítása szerint még tisztán emlékezett, hogy milyenek voltak 50-60 évvel ezelőtt a nyarak, telek. Persze ha az átlaghőmérsékletet nézzük, akkor nem mérvadóak a tizedes vagy 1-2 fokos különbségek, de az, hogy tartósan napokon, több héten keresztül ki tud/tudott esetenként tartani az az elviselhetetlen hőség amit még én is tapasztalok az elmúlt nyarak során, csak jelent valamit. Illetve maga az, hogy majdnem minden időskorú ismerősöm a megkérdezés alkalmával ugyanúgy azt állítja, hogy évtizedekkel ezelőtt nem volt ilyen, már tol a változás elfogadásának irányába, nem hiszem el, hogy mindenki rosszul emlékezik, vagy a feltételezett agitprop agymosása miatt állítják ugyanazt.
- A Föld klímájának természetes változását senki sem vitatja, de ezzel együtt attól a ténytől sem tekinthetünk el, hogy ezt milyen mértékben gyorsítottuk fel jelenlegi kialakult életvitelünkkel. Már pedig ezek tudatában, ahogy azt már előttem is kérdezték, miért kellene ebbe beletörődni és vállvonogatva menetelni a pusztulásba, ahelyett, hogy ha nem is magunk, de utódaink számára, még ameddig lehet, megpróbáljuk élhetőként tartani a Földet? Hogyha elvonatkoztatnánk attól, hogy melyik politikai irányzatnak mi, hogyan az érdeke, és megpróbálnánk az (állítólagos?) tényeket nézni, nekünk saját magunk számára nem érhet meg egy próbát, hogy odafigyelünk arra a pár dologra, amit az eszme sugall? Még ha kiderülne (ami nagy valószínűséggel nem fog, de ha mégis, én lennék az egyik legboldogabb), hogy az egész egy kamu, és érdekorientált manipuláció, akkor mit veszítenek azok az emberek, akik úgymond benyalták, és szelektíven gyűjtötték a szemetet, vagy nem húsos húst ettek minden étkezés alkalmával? Kárba veszne az a sok év, a sok erőfeszítés, visszafordíthatatlan sérülést szerezne az egójuk? Ha a visszafordíthatóság ténye a kamu, amit egyébként én is valószínűnek tartok, abban az esetben, szintén mi lenne az egzisztenciánkban bekövetkező törés, amit akkor szenvednénk el, amikor kimondják a "végítéletet"? Kicsivel kevesebb szemetet gyártottunk, kicsivel kevesebb állat halálához járultunk hozzá, és kicsivel kevesebb időnk volt a pihenésre/munkára/életünkre, mert egy olyan dologban hittünk, ami végül meg lett cáfolva. Ezeken kívül, hirtelen nem jut eszembe olyan negatívum, ami mérvadóbb és nagyobb kárt okozna bennünk, vagy bárkiben, mint az, ha a másik utat választjuk, elutasítjuk a probléma létét az ellenkező oldal tényeire (?) alapozva, és folytatnánk eddigi egyértelműen romboló cselekedeteinket.
...

Zoggy 2019.07.13. 09:42:58

A féligazságok és szándékos félreinformálások világában magam sem tudnék ennyire elköteleződni egyik irányba sem, és nem mennék ki tüntetni hasonlóképp, de mégis tudom tisztelni azokat, akik ennyire elhivatottak képesek lenni egy olyan ügy irányába amit jónak éreznek maguknak, utódjaiknak, a világnak. Ha agymosottak, ha nem azok, azért teszik, amit tesznek, mert úgy gondolják ezzel a hozzájuk hasonló indíttatású embereket elindíthatják egy jó irányba. Azokat viszont nem tudom tisztelni, akik a realista hozzáállás pesszimizmusa mögé bújva, rengeteg tudással felvértezve hülyézik le az előbbieket, és a dinoszauruszokig visszamenőleg idézik a megfelelő passzusokat érveik alátámasztására. Úgy gondolom, hogy sajnos nagyon sokan ezt azért teszik ilyen mélyrehatóan, hogy ne kelljen kilépniük a komfortzónájukból, ne kelljen változtatni eddigi életvitelükön, kényelmükön, és megmaradhassanak abban a világképben, amit eddig odaillőnek gondoltak. Mindenki a saját szűrőjén keresztül érzékeli a világot, és azokat az igazságokat fogadja el, amiket magára és tanult standardjaira tud szabni, de sajnos sok esetben, ahogy túlságosan liberális irányokba is el tud menni, úgy fájdalmasan sokszor erős szűklátókörűséget is tud okozni.
Mérlegelve a két oldalt, még ha a túl sok érv-ellenérv miatt nem tudnánk döntést hozni, akkor is mindenképp racionálisabb döntésnek tartom, ha elkezdenénk kicsit tisztábban élni, és azt terjeszteni, mint megmaradni azon a szinten, amivel biztosan rosszat teszünk magunknak és környezetünknek is.
- A fiatalokkal kapcsolatban csak annyit fűznék hozzá, amióta világ a világ, mindig ők voltak az újkori eszmék mozgatórugói, de ez is tökéletesen érthető. A mostani fiataloknak az információs társadalomban, már-már túl sok adat áll a rendelkezésükre, ahol ezrével tudatosulnak azzal, hogy amiben élnek, az a pusztulás felé tart, ezért egyáltalán nem meglepő, ha olyan irányzatokba kapaszkodnak bele, ami ebből a sötét jövőképből kiutat mutat, egy olyan eséllyel, hogy ha tesznek érte, akkor még van remény a változásra, arra, hogy utódaik is végig élhetnek egy boldog életet. Keresik önmagukat, a céljaikat, egy teljesen más közegben, teljesen más értékekkel rendelkező nevelkedési struktúrában, mint eddig, a béke és túlzott kényelem világában. Nyughatatlanok, mert tenni akarnak valamit, nem belesüppedni az érdektelenségbe, hiszen sokan abban nőttek fel, hogy az élet az szuper, király, egyszerű és lehetőségekkel telt, most meg azzal szembesülnek, hogy ez X éven belül semmivé lesz.
Nem tudom őket túlságosan hibáztatni ezért, valószínűleg én is naiv vagyok és sokszor érzelmi szinten döntök az ilyen kérdésekről, de ha esetlen az összes eddig felsorakoztatott érv igaznak bizonyul és az elkerülhetetlen felé haladunk 0 eséllyel, akkor nem sok értelmét látom a további létezésünknek.
De ha mégis lenne egy kis esély, hogy az emberi elme olyan elképzelhetetlennek hitt felfedezéseket tesz, mint ahogy a történelem során számtalanszor tette, nem látom okát, hogy miért ne stimuláljuk, és terelgessük abba az irányba, hogy az ilyen problémák megoldásába fektesse energiáit.
Egyébként, érdekel, hogy miért gondoljátok azt, hogy a téma felfújása és terjesztése mindenképp propaganda szöveg, kinek és miért érdeke az, hogy behülyítse az embereket ennek a terjesztésével?

BiG74 Bodri 2019.07.13. 10:39:21

@rdos:
Ejnye, ez faék egyszerűségű gondolatsor volt.
A klíma kutatása hosszú időtartamok, évszázadok adatatainak helyi összevetéséből, összefüggések kereséséből áll.
Az a célja, hogy megtalálja a domináns változásokat az időjárási jellemzőkben, feltárja okait, és jelezni tudja a várható hatásokat, hosszú távon.
Az időjárás előrejelzés pedig egy gyakorlatilag a pillanatnyilag felelhető adatok elemzése, hogy egy adott területen előrejelezhető legyen az időjárás, ami törvényszerűen minnél nagyobb területre vonatkozik, minnél nagyobb jövőbeli időtartamra, annál pontatlanabb, vagy bonyolultabb több eredményt mutató lehet.
A szuperszámítógépet sem értem, mert egyrészt számítógépek nélkül is volt időjárás előrejelzés, tekintve, hogy az összefüggések és az adatok figyelembevételével egy meterológus meg tudta alkotni a lehetséges legvalószínűbb kimenetelt. Meg is tették mind a két világháborúban is pl.
Másrészt a szuperszámítógép egy hardver, semmire nem képes egy szoftver nélkül. A szoftver pedig semmire nem megy adatok nélkül. Ergo a szoftvert embereknek kell megalkotni, legalább az alapjait, a szükséges adatokat embereknek kell biztosítani. Milyen legyen a program, milyen adatok honnann, milyen sűrűn érkezzenek? Na ez a feladat, mely megoldása nélkül a számítógép egy rakás ócskavas.

enrikokaruszo 2019.07.13. 10:51:03

@Zoggy: ha csoporttá szervezel egy ekkora merítést, és közben az élére állsz, (hiszen a szervezés kontrollt jelent), politikai erőt hozol létre, amivel nyomást gyakorolhatsz, céljaidnak megfelelően...az a politikai,(gazdasági), centrum, amely teret veszített az elmúlt időszakban. egyértelműen új jelszavakat keres...az ő arcaikat látjuk zöldbe öltözve világot védeni...korábban a proletariátust védték, meg is látszik rajta:)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.13. 11:39:46

@BiG74 Bodri: Faék? Kérdezni tudni kell. :-)

Persze hogy a klímamodellekhez és az időjárás előrejelzéshez szoftver szükséges. A felparaméterezése sem egyen szilárdságú pl. A Légkör alsó 35-36 km-ét viszonylag jól ismerjük a repik és a ballonok révén. A száz+ km-es tartományt szintén aránylag jól ismerjük a műholdak révén. A köztes részen csak átszaladnak a rakéták, jóval kevésbé ismerjük. :-( Szóval ha valaminek a szimulációja rutinból csak egy nap, akkor a klíma modellek megbízhatóságát hagy nevezzem minyurkának. Amúgy ezzel a modellezők igen csak tisztában vannak.

earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/10hPa/overlay=temp/orthographic=-336.49,48.03,509

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.13. 11:39:50

Amit az előbb linkeltem, az kb. az a magasság, amit előző kommentemben említettem. 35 km-re az tenger szintje felett lehet százada a légnyomás a lentinek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.13. 11:40:19

@Zoggy: Mi az oka ennek a világra szóló nagy átverésnek? Nagyon egyszerű. A fejlődők ne léphessenek arra az útra, amin a fejlettek jártak az ipari forradalom óta. Ilyen pofon egyszerű. Új gyarmatosítás a "CO2 kibocsi mánia", nem mellékesen új vallásnak is jó, szégyelljük magunkat hogy CO2-t lélegzünk ki mi emberek is. :-) Eredendő bűn a kereszténységnél megvan? Ugyan az, csak tudományosnak hat, ez pedig ma az "új vallás". :-(

Nyilván én is szívesebben "élnék" csupa megújuló energiából, de sajna ma még nem tartunk ott. A trend jó, de addig is használjuk mondjuk az amúgy bőségesen rendelkezésre álló legtisztább fosszilist, a földgázt. :-) Inkább utóbb mint előbb, de így is úgy is leszokunk a fosszilis tüzelő anyagokról, csak idő kérdése. :-)

BiG74 Bodri 2019.07.13. 13:00:44

@rdos:
Ezertényezős dinamikus rendszer leképezéséről beszélsz. Melyben a változók több dimenzióban is mozognak a többi változó függvényében. Egy ilyen rendszer adott egyensúlyi állapotát is nagy dolog lemodellezni, pedig az a lehetséges momentumokat tekintve egy tűhegynyi rész. Az egyensúlyából kimozdított hihetetlen bonyolultságú rendszer esetén pedig nincsenek 100%-os előrejelzések, inkább csak jóslatok.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.14. 23:43:15

@BiG74 Bodri: Inkább csak jóslat témáról az ókori római madárjósok jutnak eszembe, de jó sokat ám? :-)

Lassan huszadik éve főállásban én is modellezek, csak jóval egyszerűbb témákkal foglalkozom (felszín alatti lamináris vízáramlás numerikus szivárgáshidraulikai modellezése a fő profilom). Ha nincs pontos tíz napos időjárás előrejelzés, akkor hogyan lehetne tíz éves? Az eszköz ua. nem permanens áramlástani modellezés (belerakva némi fázis átalakulást, tehát energiák áramlását is, víz, hó-jég, gőz, ...plusz bónusz a tengerek - óceánok mozgását - áramlását, mert egy "kicsit" több fluidum van az óceánokban mint a légkörben, ... miazmás), "csak" hosszabb szimulációs futtatást igényel.

Attilajukkaja 2019.07.20. 07:59:04

@pulsarito:
"A szomorú az egészben, hogy ilyen gyerekek mögé bújva próbálják eladni a "haladó" pártok a programjaikat."
Fáj, hogy a fiataloknak is van véleménye. És az is, hogy a valóban haladó pártok mögé állnak, igaz?

"És nem félek a gyerekek véleményétől, de jó lenne, ha előbb tanulnának, tapasztalatot szerznének, mielőtt kinyitják a szájukat, főleg nagy nyilvánosság előtt."
Különben lekeversz nekik egyet?
Greta és sok más fiatal amúgy sokkal tájékozottabbnak tűnik, mint rengeteg felnőtt. Főleg a k-k-európai felnőttekre gondolok, akik ebben is fényévre le vannak maradva nyugati kortársaiktól. Ez nem csak az ő hibájuk, hanem leginkább azé, aki csak a migrácsozást tolja megállás nélkül a pofánkba ahelyett, hogy a valódi problémákkal foglalkozna.

"amikor jobboldali, keresztény, konzervatív témában egy párt bármilyen kapocsolatba kerül a gyerekekkel, akkor hörögve őrjöngenek, hogy el akezekkel a gyerekektől"
Vagyis te is belátod, hogy undorító, amit az óvodásokkal művelnek? Amúgy a fidesznyikek hatalomvágyának természetesen semmi köze a " jobboldali, keresztény, konzervatív" értékekhez. Ezt te is jól tudod.

"viszont az ilyen nekik tetsző témákben nem csak hogy tiltakoznak, de minden létező módszerrel tolják őket előre!"
Ezek nem óvódások, tudják, miről van szó. Ne keverd a kettőt.

Attilajukkaja 2019.07.20. 07:59:06

@rdos:
"A Földet érő napsugárzás ezrelékekben mérhető 11 éves (22 éves az, de hagyjuk) ingadozása egy évre vetítve pont nyolcszorosa a teljes emberiség globál energia felhasználásának (ebben az atomenergia és a vízenergia is benne van), szintén egy évben. Adataim 9 évesek, azóta érdemi változás nem lehet. "
Klassz! És úgy tűnik, hogy ez az érték évről-évre növekszik.
Szóval???????????

"Beugratós kérdésem, melyik a legnagyobb hatású üvegház gáz? Nem a CO2. A vízgőz az. Egymaga adja az üvegház hatás 2/3-át 3/4-ét. Az is beszédes hogy mennyire pontosan tudjuk. :-("
De a vízgőz egyelőre nem nagyon hasznosítható emberi fogyasztásra. Talán erre kellene összpontosítani .... A földön maradt víz mennyisége csökkenőben van. Nem?

"A klíma modellek szerint meg tudjuk mi lesz 5-55 év múlva. :-) Nena! Na ne! :-)"
A trendeket látjuk. És azok alapján jósolnak a szakemberek. Mi ezzel a gondod?

Attilajukkaja 2019.07.20. 07:59:11

@Pipas:
"te sem láttál még macskát egérrel játszani! :)"
Na és az ösztönök?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.07.25. 14:05:16

@Attilajukkaja: Boccs. Blogmotor nem jelzett, hogy válaszoltál.

A Napállandó a legkisebb a Föld klímáját befolyásoló tényező. Tul.képp. csak olyant csinála a napállandó, amikor egy minyurkát lecsökkent, hogy "kis jégkorszak". Kb 5 száz évvel ezelőttől úgy a napóleoni háborúkig tartott a kis jégkorszak. Egyszerű szóval, nem értem e kérdésed. "Szóval?"

A Föld vízkészlete első közelítésben (emberi léptékkel) állandó. A vízgőz mint üvegház gáz azért érdekes, mert a víz körforgásának átlagos ciklus ideje 7-11 nap (forrása válogatja), a szén dioxidé pedig 33 év. A jégkorszakok (szép magyar szóval glaciálisok) nagyon durván változékony klímájáért más légköri gáz mint a vízgőz nem felelhet.

A trendekkel meg az a gondom, hogy ha nem 155 évre nézek vissza, hanem régebbre, akkor más a trendek olvasata. :-( Kutya meleg van, amikor ezt írom, de félig geológusként megszoktam hogy nagyobb idő távlatokban is gondolkozzam. Erre tanítottak, és az ipar, köszöni szépen ezt kéri.
süti beállítások módosítása