Hogyan ne..?

Állatkísérlet mentes élet

2019. január 09. - Zoggy

Képtalálat a következőre: „animal testing”

Mint ahogy az a való életben velem is történt, itt is az állatkísérletek megismertetésével kezdeném a kegyetlenség mentes életforma bemutatását. Szinte tisztán emlékszem arra a pillanatra (ami nagy szó..) amikor először találkoztam a fennálló helyzetet leíró cikkekkel, videókkal, és tudatosult bennem, mennyire szörnyű és undorító ez az egész folyamat. Ekkorra már egy ideje vegetáriánus voltam, de az mindenki számára egyértelmű kérdés, hogy anélkül nem tudsz elfogyasztani egy oldalast vagy nuggets-t, hogy az ne került volna valaki más életébe, ezért ennek kifejtésébe nem mennék bele.

Az viszont, hogy a kedvenc parfümöm magamra löttyintése, vagy egy Milka csoki jóízű elfogyasztása állatok milliónyinak napi szintű szenvedésébe kerül, hideg zuhanyként ért. Először persze a legkontrasztosabb témába mélyedtem el, azaz a kozmetikumok világába, ami az állatkísérletek nagyjából 30%-áért felelős. A gyógyszeripar körülbelül 6%ot tesz ki (info: http://www.demokrata.hu/hir/zold-jovo/horror-szepsegiparban)

Elhűlten olvasgattam az adatokat, néztem a képeket és videókat, és közben a hideg futkosott a hátamon. Nem tudtam elhinni, hogy eddig ennek a része voltam, pénzt adtam bele, azt, hogy vannak emberek akik ezt képesek végrehajtani, és hogy akadnak akik tudatában vannak, mégis továbbra is megvásárolják ezeket a termékeket. Komolyan ennyit ér, hogy fényes legyen a hajunk, hogy ne ráncosodjon az arcunk, ami X év múlva úgyis foszló hússá, majd hamuvá és porrá lesz? A kényelem, hogy csak besétálunk a legközelebbi Auchanba / DM-be, / Tescoba és levesszük a polcról a jól megszokott L'Oreal, Palmolive, Baba tusfürdőt, sampont, amitől pihe-puhák és faszán jól ápoltak leszünk más élőlények napi szintű szenvedésének és fájdalmának az ára, a bőrük alá fecskendezett allergénektől a szemükbe csepegtetett csípő anyagokon át. Ketrecben leélt kilátástalan életekre egyesek csak egy vállrándítással reagálnak kijelentve, hogy persze tudják, hogy ott nem túl jók a létkörülmények, de ezek az állatok, csak azért lettek létrehozva, hogy ily módon a hasznunkra legyenek, egy másodpercig sem belegondolva abba, hogy ugyanolyan érzésekkel rendelkeznek, és ugyanakkora fájdalmakat élnek át mint amit mi felsőbbrendű és mindenkin uralkodni képes szuperintelligens emberi lények is átélünk. Egy másik csoport inkább befogja a fülét és elfordul "amit nem tudok az nem fáj" alapon, és gyakori még a "nekem se időm és se energiám ezzel foglalkozni" annyira el vagyunk foglalva a saját kis szaros életünkkel és problémáinkkal.
Pedig hiába gondolják legtöbben tévesen úgy, egyáltalán nem akkora erőbefektetés kikerülni azokat a cégeket akik részt vesznek ebben a horrorban.

Képtalálat a következőre: „animal testing”

Amikor legelőször találkoztam ezekkel a tényekkel rögtön egy rémes gyerekkori emlékem ugrott be, amikor egy újságban olvastam a bonsai macskákról, amiről hála az égnek kiderült végül, hogy hoax, egy levél-lánc amit elmebetegek találtak ki egészséges aggyal felfoghatatlan okokból kifolyólag, és amelynek lényege az volt, hogy kölyök macskákat izomlazítóval üvegekbe tuszmákolnak és csővel etetve szobanövényként nevelik őket, amiktől az egész testük és csontjaik deformálva fejlődnek ki. A mai napig fel tudom idézni azt a mérhetetlen borzongást, tehetetlenség érzést, és még most is hányingerem lesz ha belegondolok az ötletbe, már a gondolat kikészít, hogy valakinek egyáltalán ez eszébe jutott, és ott akkor hónapokon keresztül abban a hitben keltem és feküdtem, hogy ez egy valós procedúra, és állatok ezrei ilyen kínok közt sínylődve élnek. Azt hiszem akkortájt kezdődhettek az alvásproblémáim, és akkor kezdtem egyes emberi lények irányába olyan érzésekkel viseltetni amelyek később kicsúcsosodtak a "legszívesebben lapáttal verném agyon amíg mozog" formációkba.
(a bonsai macska hoaxról itt lehet pár sorban olvasni: http://www.urbanlegends.hu/2005/02/a-bonsai-macskak/)

Talán ha nem születtem volna ilyen elbaszott mód érzékenynek és naivnak, sok paranoiától mentesülhettem volna, de ha ezek kellettek ahhoz, hogy eljussak ehhez a gondolkodásmódhoz amiben a témával kapcsolatban rendelkezem, akkor a sok kínlódás ellenére sem kérném máshogy a neuronjaimat. Mára teljesen érthetetlené vált számomra, hogy azok után, hogy valaki a tudatába kerül ezeknek az információknak, képes tovább élni az életét a megszokott kerékvágásba, reggel arcot mosva a legillatosabb Old Spice aftershave-vel, fogat mosva a legdrágább Colgate fogkrémmel, és Hugo Bosstól illatozva hagyja el fancy lakását, hogy döntéseivel és hozzáállásával még több szenvedéshez járuljon hozzá ebben az amúgy is reménytelenül kegyetlen világban.
Nem szeretnék ítélkezni senki felett, hiszen én is ezt csináltam éveken át, csak a többi letisztult, nyugodt és tájékoztató cikkel ellentétben most csak szimplán szeretnék bepillantást mutatni abba ami a hozzám hasonlók fejében játszódik le a kérdés felmerülésekor.
Habár számomra is sokkal egyszerűbb lenne az első tusfürdőt levenni a polcról, soha többé nem leszek képes erre mindazok tudatában amikkel szembesültem. Főleg miután arra is fény derült, hogy az élelmiszergyártók közül szintén rengetegen részt vesznek a folyamatban, leginkább azok a vállalatóriások akiknek termékeivel rogyásig vannak a legkönnyebben elérhető üzletek.

Aki régebb óta ismert tudja rólam, hogy az életet teljes mértékben elképzelhetetlennek tartottam a Nesquick kakaópor nélkül, még 20 éves koromban is hasonló lelkesedéssel kevertem a kakaómat reggelente, mint 9 évesen, így keserű volt a rádöbbenés, hogy a Nestlé az egyik leggörényebb gyártó az összes közül, azon kívül, hogy a kísérletekben is vezető szerepet foglalnak el, véleményük szerint a vízre sincs alapvető joga az emberiségnek, és buzgón vásárolja fel Földünk vízkészletét, hogy amikor már egy csepp sem marad, egyetlen monopóliumként dúskáljon a profitban.
(http://ecolounge.hu/nagyvilag/oriasi-botrany-a-nestle-korul
https://avilagtitkai.com/articles/view/a-nestle-tobb-millio-liter-vizet-szipolyoz-ki-a-foldbol-es-nem-fizet-erte-majd-eladja-a-vilagnak?001)

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.Kapcsolódó kép
(Márkák amikről sokan nem is tudnak)
(forrás: peta.org, veganrabbit.com)

 

Amikor azt írom, hogy nem nagy erőbefektetés kikerülni ezeket a termékeket, nem úgy értem, hogy a kisujjunkat sem kell megmozdítani, mert hazudnék ha azt mondanám, hogy a kezdetekben nem okozott keserves pillanatokat de mivel alapvetően sokkalta lustábbnak és nehézkesebbnek tartom magam az átlaghoz képest, úgy gondolom, hogy egy átlagember számára sokkal kevesebb hisztirohammal járna ez a procedúra.
Nem is kifejezetten a lemondás okozott problémát, hanem megismerni és megjegyezni azokat a gyártókat akik termékeit magamévá voltam hajlandó tenni, bár a Carte d'or fagyiktól Nesquick sziruppal nyakon öntve fájt, ó de hogy fájt búcsút venni. Nagyon sokat segítettek az interneten megtalálható listák, és telefonos alkalmazások, ezeket a cikk végén részletezem.
Viszont sok-sok kis hazánkban kapható termék semelyik ilyen listán nem található meg, leginkább ezek kutatása volt az ami gyakran kikezdte az idegrendszeremet, és azt mindenképp fontosnak tartom még megemlíteni, hogy ha nem szeretnénk az Auchan amúgy is szédítően tömött folyosói közt agyérgörcsben kilehelni lelkünket, nem szabad túlságosan erősen rápörögni a témára. Eleinte érdemes kis lépésben szép fokozatosan áttérni, aztán egy idő után úgyis meglesznek a megszokott árucikkek, hiszen általában szeretjük ugyanazt a pár fogást ismételgetni, illetve nasi szempontból sem ismerek olyat aki ne ugyanazt a chipset választaná szinte minden alkalommal.
Végül nálam is beállt a rend, már 1-2 hónap után ugyanabban a ritmusban töltöttem vásárlásaimat mint előtte, és be kell hogy valljam sokkal jóízűbben fogyasztom azokat a ételeket amelyekről tudom, hogy senki más életét nem nyomorították meg. Valamint vannak olyan esetek amikor még én sem vagyok biztos, hogy teljesen mentesek bárminemű erőszaktól, mert semmi információt nem találok róluk, de folyamatosan törekszem arra, hogy ezeket a lyukakat betöltsem, ha más nem, az internetről, biztos forrásból való rendelés útján.

 

Hasznos cikkek és linkek, infók a témában érdekeltek számára:
(bővítés alatt)

Listák a teszteket végző illetve nem végző cégekről:
https://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdotest.pdf 
https://www.mediapeta.com/peta/PDF/companiesdonttest.pdf
https://www.cruelty-free-beauty.hu/markalista/  (kifejezetten ajánlom, mélyen belemegy azoknak a vállalatoknak az ügyébe akik próbálnak kiskapukat találni, és megtéveszteni)
www.allatkiserletmentes.hu (A Facebook oldalukat kifejezetten ajánlom valamint a leghasznosabb a mobilra letölthető applikációjukat ami felett megszámlálhatatlan perceket töltöttem görnyedve különböző áruházak polcai közt kóvályogva)

Webáruházak ahonnan rendelhetőek állatkísérlet mentes termékek:
https://hu.lush.com/
https://www.zoldbolt.hu/allatkiserlet-mentes
https://www.ecco-verde.hu/temak/ihtk
https://dejavuvilag.hu/ (termékeiknél fel van tüntetve)

Az én szerény háztartásomban bevett márkák termékek és lelőhelyeik: (szintén bővítés alatt)
- tusfürdő, sampon, balzsam, testápoló, kézkrém és akár szinte minden tisztálkodószer, szappan, dezodor, és rengeteg kozmetikum: DM - Balea (ami újdonsült királyság, hogy most már a vegán termékeiket is megjelölik, de ezt majd a későbbiekben, ja és mindemellett baromi olcsóak)
- mosópor: ezzel kicsit mindig dilemmába vagyok, próbálkoztam sok mindennel, de valószínűleg fizikailag képtelen vagyok arra, hogy foltmentessé varázsoljam a ruhákat, még régen a legmárkásabb márkával se, de amikkel a szokásos eredményeket értem el: mosószóda, citromsav, ecet, szódabikarbóna
- chips, nasi: Chio - bár sok termékük pálmaolajos amit szintén kerülök, és amiről szintén szó lesz később, de nem végeznek teszteket - szinte bárhol megvehető
- papírtörlő, wc papír, zsepi: Zewa - szinte bárhol megvehető
- parfüm: bevallom azt még nem vásároltam, eddig az elmúlt évek alatt felhalmozódott mennyiséget használtam fel, de ha sor kerül rá valószínűleg Body Shop márkát fogok kipróbálni.
- fogkrém: DM - Dontodent
- üdítő: (pl: Coca-cola, Nestea és társai helyett) Mizse víz, gyümölcslevek, Sio, - szinte bárhol megvehető

Végezetül még megjegyezném, hogy sajnos elég sok kétes cég is van, akik nem feltétlen megtéveszteni kívánják vásárlóikat, csak éppenséggel olyanok leányvállalatai, vagy partnerei akik viszont végeznek kísérleteket, így ha mélyebben belegondolunk, a pénzünk végül mégis csak azok zsebében köt ki, akik szerint teljesen elfogadható ez az hozzáállás. A profitok megtartása és piaci rés kihasználása miatt akadnak akik kiskapukkal próbálkoznak és szavakkal dobálóznak, mint pl legújabban a Dove, aki bőszen hirdeti állatkísérlet mentességét, pedig anyavállalata az Unilever, aki a Nestlé után a második legkevésbé etikus óriás vállalat, hiszen hiába tiltották be Európában az állatkísérleteket, aki akar talál kibúvót alóla. Lehet, hogy egyesek számára ez már nagyon szőrszálhasogatásnak számít, de csak hogy egy sarkalatos példával jöjjek elő, a gyerekpornó is azért van betiltva, és jár súlyos büntetés annak, aki azt nézi, mert ameddig igény van rá, és van aki fizet érte, addig mindig lesz valaki aki érdemesnek tartja gáyrtani. Pont ez az elve az egész elutasításnak, nem szabad azt gondolnunk, hogy csak porszemek vagyunk, és legyinteni, hogy úgysem rajtunk múlik, hiszen a tömegek személyekből állnak, ugyanolyan döntéshozó létformákról mint én,  vagy mint aki ezt olvassa. Mi vagyunk a kereslet, ami irányítja a kínálatot, és ha egy kis esély van rá miért ne tegyük jobbá a világot akár olyan kis apró választásokkal, mint, hogy melyik termékért nyúlunk az áruház polcain?

A bejegyzés trackback címe:

https://hownottobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1014545638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása