Hogyan ne..?

A Jófogás a szaporítók ellen - Egy jó hír az állatvédelem számára

2020. április 17. - Zoggy

yorkie-3879025_960_720.jpg

Az elmúlt hetek mérvadó történései következtében egyes események sajnos nem kaptak akkora szerepet, mint ami horderejükből adódva kijárt volna nekik. Ezek közé tartozik annak a ténye, hogy a szaporítók melegágyának számító Jófogás drasztikusan szigorította szabályzatát az élő állatok hirdetésének tekintetében.

Már szinte pontosan egy évvel ezelőtt is létrejöttek erősebb szabályozások, de valószínűsíthetően nem produkáltak túl nagy változtatásokat, már csak a vásárlók tudatlansága vagy érdektelensége miatt sem.
Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit vásárolnak, milyen körülményekkel állnak szemben egy-egy hirdetés esetén, csak már a vásárlás után derül arra fény, hogy beteg, alultáplált, és nem megfelelően gondozott kiskutyát vásároltak.

Az újítást tartalmazó pontos és kibővített változtatások alább szerepelnek, de röviden összefoglalva a következőt jelentik:
- Nem hirdethető fajtatisztaként törzskönyvvel vagy származási lappal nem rendelkező kutya/macska, esetükben a "fajtatiszta jellegű" kifejezés használandó
- 8 hetes kornál fiatalabb kutya/macska/vadászgörény nem értékesíthető, adható örökbe, mivel ez az a határ amikortól elválaszthatóak anyjuktól
- A mikrochip beültetésének mindenképp meg kell történnie az adásvétel alkalmával, és ha nem az eladó végzi el ezt a törvényben előírt kötelezettséget, fel kell tüntetni a hirdetésben
- A jogszabályban előírt fajoknál fel kell tüntetni, hogy rendelkeznek-e egészségügyi kiskönyvvel, illetve a kötelező veszettség elleni oltással
- Tenyésztő hirdetése esetén a szükséges igazoló dokumentumokat rendelkezésre kell bocsátani

Ezek a pontok azonban eddig is szerepeltek a felhasználási feltételekben, az újdonság az utolsó sorban található:

- Magánszemély által kutya és macska csak ingyenesen hirdethető, ahhoz, hogy pénzért lehessen hirdetni, előzetes szerződést szükséges kötni és hivatalos, regisztrált tenyésztői dokumentációkat kell bemutatni.

Magyarul, ennek értelmében mint Kis Teréz bejegyzett munkanélküli, a hátsó sufniban, ketrecben tartott 22 "darab" fűvel fával szaporított, és borzasztó egészségügyi állapottal rendelkező kutyáimat már elméletileg nem tölthetem fel percek alatt a felületre "FAJTISZTA EXTRA MINI YORKI" megjelöléssel 60 ezer Forintért, hogy aztán egy áruház parkolójában bonyolítsam le az adásvételt a gyanútlan vásárlóval.

Ez hatalmas előrelépés, és nagy mértékben visszaszoríthatja a szaporítók kártékony és lélektelen munkásságát.
Mindez bizakodásra ad okot, és reményt ad, hogy ha az ilyen jellegű cégek támogatják az állatok jogait védő ügyeket elindulhatunk egy jó út irányába.

Persze a meglazult tenyésztői felügyelet sem azt támogatja, hogy végre a megfelelő mederbe kerüljön országunkban a hobbiállatok kereskedelme, illetve az emberi találékonyság és kiskapuk keresésének képessége is határtalan tud lenni ha a szükség úgy kívánja, így persze nem nyugodhatunk meg teljesen. Ezen kívül a megvalósítás terén egyelőre gyors utánakeresések során úgy tűnik, még nem működik kifejezetten gördülékenyen a Jófogás új rendszere, mert a weboldalon jelenleg is fellelhetőek a szabályzatnak nem megfelelő hirdetések. 
Ezekkel kapcsolatban már megkerestem a Jófogás ügyfélszolgálatát pár nappal ezelőtt, egyelőre még nem érkezett válasz kérdésemre, de amint ez megtörtént frissítem a cikket, illetve helyesbítést teszek közzé a Miért ne vegyél a Jófogáson kutyát cikkeim esetében is.

 

A Jófogás hivatalos tájékoztatója:

Szeretnénk tájékoztatni, hogy 2020.04.08-án megváltozik a Jófogás Felhasználói Szabályzata. A változtatás célja az érintett Kutya és Macska kategóriák tartalmára vonatkozó alapfeltételek javítására szolgál. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a hirdetett állatok örökbeadó szervezetektől, magánszemélyektől vagy pedig bejegyzett tenyésztőktől származzanak, és lehetőség szerint ne adjunk felületet szaporítási tevékenységnek.

Ennek értelmében az oldalon a fenti dátumtól csak örökbefogadásra lehet kutyákat illetve macskákat hirdetni, eladásra csak abban az esetben, ha a Hirdető dokumentumokkal tudja igazolni, hogy tenyésztőként tevékenykedik, és Bolt szerződést köt a Jófogással, az erre vonatkozó információkat ezen a linken lehet megtekinteni.

https://docs.jofogas.hu/wp-content/uploads/2020/03/jofogas_kutyakennel_kiajanlo_20200311.pdf

Állatokra vonatkozó szabályok: A Weblapon kínált állatoknak meg kell felelniük az adott faj forgalomba hozatalára vonatkozó hatályos jogszabályoknak.

    • csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni. A Weblapon kínált állatot a hirdetésben csak akkor lehet fajtatisztaként megjelölni, ha a hirdető feltünteti a hirdetésben, hogy az állat törzskönyvezett vagy származási lappal rendelkezik. Kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a származás igazolására szolgáló dokumentációt bekérheti.
    • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a Weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
    • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet a 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet rendelkezései szerint. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a chipezés költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.  Ennek hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
    • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét. Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét. A jelen pontban foglalt információk feltüntetése hiányában a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését, illetve kétség esetén a Társaság a hirdetőtől a vonatkozó dokumentációt bekérheti.
    • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti, a kennel nevét fel kell tüntetnie a hirdetésben. A Társaság fenntartja a jogot arra, hogy a tenyésztőtől a kennelre vonatkozó dokumentumok közlését kérje. Amennyiben a hirdető a Társaság e kérésének ésszerű határidőn belül nem tesz eleget, a Társaság megtagadhatja a hirdetés megjelentetését.
    • Kutya és macska csak ingyenesen, örökbefogadásra hirdethető, kivéve, ha kutya- illetve macskatenyésztő Bolt szerződést köt, és megfelelő dokumentumokkal igazolja, hogy regisztrált tenyésztőként működik. Egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

A Társaság korlátozhatja vagy megtilthatja a fenti szabályokba ütköző hirdetések közzétételét.

A Társaság az általa képviselt etikai és erkölcsi alapelvekkel ellentétesnek tartja olyan állatokra vonatkozó hirdetések közzétételét, amelyek számára nyilvánvalóan nem biztosítják a megfelelő tartási körülményeket, ezért amennyiben ennek gyanúja a Társaság számára rendelkezésre álló adatok, fotók alapján felmerül, a Társaság jogosult megtagadni a hirdetés közzétételét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hownottobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8315607806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása